Fakt alebo mýtus? Pozrime sa na starostlivosť o vlasy!

Myslíte si, že o vlasoch už viete všetko?

Aj keď sa o tému vlasov a starostlivosti o ne zaujímam už naozaj dlho, stále sú veci, ktoré ma dokážu prekvapiť.

Pozrime sa na starostlivosť o vlasy

Skúste si prezrieť vlasové blogy a zaručujem vám, že po pár minútach narazíte na niečo kontroverzné! Napríklad dievčatá, ktoré vám radia, aby ste si pred spaním rozpustili vlasy, len aby vám na tieto príspevky odpovedali iné dievčatá, ktoré tvrdia, že si tým vlasy poškodíte. Niektorí tvrdia, že silikóny sú vyslovene zlé, zatiaľ čo iní tvrdia, že v optimálnych dávkach sú prospešné.

A kde je pravda? Nemohol som si pomôcť témou najpopulárnejších faktov a mýtov o vlasoch. Pozrime sa na ne!

NAJPOPULÁRNEJŠIE FAKTY A MÝTY O STAROSTLIVOSTI O VLASY

1. Tmavšie vlasy rastú rýchlejšie ako blond vlasy.

To je mýtus!

Rýchlosť rastu vlasov sa u jednotlivých ľudí líši, ale určite nie v dôsledku farby vlasov. Na rýchlosť ich rastu má skutočný vplyv úroveň starostlivosti, ktorú im poskytujete, a tiež vaše gény.

Odkiaľ pochádza tento mýtus? Blond vlasy sú prirodzene jemnejšie a krehkejšie. Je možné, že si ľudia myslia, že rastú pomalšie, pretože sa lámu a strapkajú viac ako silnejšie a hustejšie tmavé vlasy. 

2. Pravidelné česanie a kefovanie urýchľuje rast vlasov.

Toto je FAKT!

Tip, ktorý nájdete na mnohých vlasových blogoch, má pôvod v metódach starostlivosti o vlasy našich babičiek a prababičiek. Česanie vlasov má viacero výhod – zabraňuje tvorbe uzlov, čistí vlasy od nečistôt a pomáha rozdeliť vlasové prípravky po celom povrchu vlasov.

To môže mať vplyv na rýchlejší rast vlasov, ale kľúčové je, že pri česaní masírujete pokožku hlavy, v ktorej sa nachádzajú vlasové folikuly. Ich masírovanie zlepšuje krvný obeh, čo môže viesť k stimulácii rastu.

3. Nemali by sme česať mokré vlasy

Toto je FAKT!

Pokiaľ ide o česanie, určite sa neoplatí, keď sú vlasy mokré. Ak už, tak aspoň drevený hrebeň so širokými zubami.

Prečo je to dôležité? Mokré vlasy sa ľahšie lámu, preto musíte byť čo najšetrnejší. Pri rozčesávaní nikdy neťahajte za vlasy. Je nevyhnutné, aby ste boli čo najšetrnejší. 

4. Musíme mať čo najčastejšie mastné vlasy.

Toto je MÝTUS!

Ľudia, ktorí majú problémy s mastnými vlasmi, si často myslia, že každodenné umývanie vlasov je absolútnou nevyhnutnosťou. Neuvedomujú si však, že nadmerné pranie problém ešte zhoršuje!

Áno, vidíte správne! Príliš časté umývanie vlasov spôsobuje, že sa vlasy viac mastia kvôli čistiacim prostriedkom v šampónoch a poškodeniu prirodzenej hydrolipidovej vrstvy. To vedie k dehydratácii a zintenzívneniu funkcie mazových žliaz v dôsledku ich stimulácie. Okrem toho pokožka stráca hydratáciu.

5. Stylingové prípravky vlasy vysušia.

Toto je FAKT!

A posledná vec, o ktorej budeme hovoriť, je temná stránka stylingovej kozmetiky. Ak nebudete dodržiavať uvedené pravidlá, môže váš styling viesť k značnému poškodeniu vlasov.

Príliš teplý vzduch zo sušičov vlasov je v tomto prípade najhorším faktorom. Ak naozaj potrebujete vlasy rýchlo vysušiť a bez fénu sa nezaobídete, použite dostatočnú ochranu vo forme sprejov, peny alebo séra, ale buďte opatrní, pretože aj tieto výrobky môžu vlasy vysušiť, ak obsahujú alkoholy a iné škodlivé zložky.