Masáž horúcimi lávovými kameňmi: Existuje niečo viac uvoľňujúce?

Dám vám nápad ako stráviť dnešnú chvíľku oddychu: masážou horúcimi lávovými kameňmi. Znie to zaujímavo, však? Táto procedúra má pozitívny efekt na telo a dušu. Bohužiaľ, benefity masáže horúcimi kameňmi si nemôže vychutnať ktokoľvek. Ale tí z vás, ktorí sa k tomu dostanú, čítajte ďalej, aby ste zistili, aké sú výhody tejto úžasnej a nesmierne príjemnej terapie. Samozrejme, že vám poviem aj niečo o kontraindikáciách, aby ste si boli vedomí možných rizík.

Masáž horúcimi kameňmi: Trošku z histórie

Tento typ masáže má pôvod v regiónoch Stredného východu a poznali ho ľudia v staroveku. Toto ošetrenie využíva teóriu prenosu energie v ľudskom tele. Teraz vám musím povedať, že v tele máme rozmiestnené rôzne energetické kanály a tie sú umiestnené blízko endokrinných žliaz – kanály alebo miesta sú zodpovedné za stimuláciu daných žliaz. V staroveku ľudia vyvinuli špeciálne mapy tela zobrazujúce dané miesta spolu so spojenými kanálmi. A na tieto kanály sa ukladajú horúce kamene a potom sa nimi kĺže, aby sa povzbudil tok energie v organizme.

Typy masážnych kameňov

Masážne kamene sú vyrobené buď z čierneho čadiča alebo bieleho mramoru. Tie prvé majú až 54 druhov, všetky sú oválne a sú vyťažené z dna mora. Údajne, aby si čadičové kamene uchovali svoju prirodzenú energiu, musia byť uložené buď v pramenitej vode alebo morskej soli. Čadičové kamene sú v tepelnej terapii (termoterapii) považované za jedny z najlepších. Zohrejú sa na teplotu 50°C a ostanú dlho horúce. Používajú sa na zlepšenie cirkulácie, čo vedie k lepšej distribúcii kyslíka a výžive. Biele mramorové kamene majú naopak chladiace vlastnosti. Aby bol efekt dramatickejší, kamene sa tesne pred procedúrou vložia do ľadu. Ukladajú sa na tie miesta na tele, ktoré bývajú často opuchnuté (pokožka okolo očí a dolné končatiny). Najväčšie kamene sa položia na bruško, kríže a pod krk, pričom menšie kamene by sa mali držať v rukách, medzi prstami na nohách a na tvári.

Ako vyzerá terapia horúcimi kameňmi?

Vyzlečiete sa a ľahnete si na chrbát alebo na brucho; polohu vyberá terapeut, ktorý berie do úvahy ochorenie, s ktorých ide pracovať. Horúce kamene sa potom umiestnia na telo, ktoré sa predtým natrelo telovým olejom. Terapeut kĺže kameňmi po pacientovom tele takým spôsobom, aby uvoľnené teplo aktivovalo cirkuláciu krvi. Potom dochádza k detoxikácii a celé telo je vyživené a zásobené kyslíkom. Masáž lávovými kameňmi trvá vo väčšine prípadov 60-90 minút. Keďže kamene počas masáže vychladnú, terapeut ich samozrejme vymení za horúce.

Od terapeuta môžete očakávať nasledujúce pohyby:

  • hladenie – jemné kĺzanie kameňmi pozdĺž celého tela
  • trenie – použitie krúživých pohybov
  • hnietenie – hnietenie kožného záhybu, ktorý vznikne medzi dvoma kameňmi

Po masáži sa kamene opláchnu pod prúdom studenej vody, potom sa umyjú v mydlovej vode a dezinfikujú. Nakoniec sa môžu uložiť späť do pramenitej vody alebo morskej soli na približne 20 minút.

Benefity masáže horúcimi lávovými kameňmi

Masáž horúcimi kameňmi nemá vplyv len na pokožku, ale pozitívne ovplyvňuje celý organizmus, vrátane hlavných systémov ľudského tela a vnútorných orgánov. Jej hlavnou úlohou je redukovať bolesť bez ohľadu na jej pôvod. Masáž robená pomocou horúcich lávových kameňov ovplyvňuje:

  1. Pokožku – kožné póry sa otvoria, čo podporuje čistenie pleti. Navyše, cirkulácia krvi a lymfy sa zlepší, pokožka sa stane pružnejšou a odolnejšou. Navyše sa zjednotí tón pleti a výrazne sa zmierni celulitída.
  2. Obehový systém – masáž horúcimi kameňmi rozťahuje krvné cievy a zlepšuje cirkuláciu v celom tele.
  3. Nervový systém – zmierňuje stres, uvoľňuje a pomáha sa vám upokojiť.
  4. Svalový systém – ovplyvňuje svalové napätie a elasticitu, pomáha regenerovať svalstvo po námahe.
  5. Lymfatický systém – zlepšuje tok lymfy, stimuluje rýchlosť metabolizmu, pomáha organizmu zbaviť sa toxínov a predchádza ložiskám v lymfe.

Kontraindikácie masáže horúcimi lávovými kameňmi

Bohužiaľ – a ako som to už spomenula v úvode – nie každý má to šťastie, aby si užil všetky benefity masáže horúcimi kameňmi. To platí pre ľudí, ktorí sú citliví na dotyk alebo nadmerne reaktívni na teplo alebo chlad. Masáž horúcimi lávovými kameňmi by nemali absolvovať ani tí z vás, ktorí trpia nejakým ochorením nervového a/alebo obehového systému. A nakoniec, aj tí z vás, ktorí bojujú so zápalom kĺbov, kostí alebo šliach, diabetici, tehotné ženy a dokonca aj tí, ktorí majú otvorené rany a vysokú horúčku by sa mali strániť masáže horúcimi kameňmi.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *